F25K4_Kapittelside

Tiltakende våpenkappløp

Rustningskontrollens tid renner ut. Med utløpet av Nye START i februar 2026 avvikles den siste rustningskontrollavtalen mellom USA og Russland som regulerer kjernevåpen. Russland suspenderte Nye START i 2023, men har likevel overholdt avtalens grunnleggende begrensning på antall strategiske kjernevåpen.

Kina, som i likhet med de øvrige kjernevåpenmaktene står utenfor rustningskontrollregimet, ruster opp kjernevåpenarsenalet betydelig. Utvikling i retning av tre store og rivaliserende kjernevåpenstater er annerledes og mer kompleks enn den tradisjonelle strategiske avskrekkingen USA og Sovjetunionen etablerte under den kalde krigen. Dette fører stormaktene mot et nytt strategisk våpenkappløp.

Russland skjerper avskrekkingen mot Vesten
 

Russland har et omfattende og svært ambisiøst våpenprogram som omfatter testing og utvikling av både strategiske og ikke-strategiske våpen. I sin årlige tale til nasjonen i 2018 annonserte president Putin at Russland utvikler en rekke nye våpensystemer som svar på USAs satsing på missilforsvar. Russland har videreført alle disse programmene, og noen av våpnene er ferdig utviklet og satt i operativ tjeneste, mens andre fortsatt krever flere år med utvikling og testing. Det mest fremtredende fra 2024 er likevel utviklingen i retorikken rundt landets ikke-strategiske kjernevåpen.

Ikke-strategisk kjernevåpenretorikk

Russland har betydelig flere ikke-strategiske kjernevåpen enn de andre kjernevåpenstatene. Dette omfatter kjernevåpen for land-, sjø- og luftstyrker, i tillegg til kjernevåpen for luft- og missilforsvar. Russland oppbevarer ikke-strategiske kjernevåpen i flere titalls kjernevåpenlagre over hele landet.

Russland øver jevnlig de ikke-strategiske kjernevåpenstyrkene, men har tradisjonelt gjort dette uten å omtale øvelsene offentlig. Sommeren 2024 brøt Russland med dette ved å omtale og publisere videoer fra en slik øvelse. Med mål om å avskrekke Vesten generelt og vestlig støtte til Ukraina spesielt minner Russland med retorikken både hjemlig og vestlig publikum om Russlands ikke-strategiske kjernevåpenkapasitet.

Bruk av mellomdistansemissilet Oresjnik for avskrekking

Russland skjøt i november 2024 et Oresjnik ballistisk mellomdistansemissil (IRBM) med 36 små, konvensjonelle stridshoder mot Ukraina. Missilet er ikke nytt, men dette var første kjente bruk av Oresjnik, og første operative bruk av en IRBM noensinne. Missilet er vesentlig dyrere enn de andre missilene Russland bruker mot mål i Ukraina. Det store antallet stridshoder gir god gjennomtrengningsevne mot luftvern, men det tilfører ikke betydelig mer ildkraft. Formålet med å ta missilet i bruk var å styrke Russlands eskaleringskontroll og avskrekking mot Vesten. Missilet har rekkevidde til å nå mål i hele Europa fra Russland.
 

Putins nye våpen – hvor er de i dag?

F25K4_TEMA00
  1. Sarmat er et interkontinentalt ballistisk missil under utvikling. Sarmat er avgjørende for Russlands evne til å opprettholde strategisk kjernefysisk paritet med USA. Utfordringer preger og forsinker missilets utvikling. Flere av missiltestene har mislyktes, inklusive den seneste i september 2024 hvor missilet eksploderte og ødela missilets oppskytingssilo.

  2. Poseidon er en ubåtlevert interkontinental torpedo med kjernefysisk stridshode som er under utvikling. Den har en kjernereaktor som gir svært lang rekkevidde. Torpedoen krever en stor og spesialbygget båt som utskytningsplattform. Høy kompleksitet gjør at utvikling og testing av dette våpensystemet vil ta betydelig tid.

  3. Burevestnik er et langtrekkende kryssermissil under utvikling. Burevestnik har en kjernereaktor som gir missilet fremdrift. Dette fremdriftssystemet skal gi missilet svært lang rekkevidde og dermed evne til å angripe mål over hele kloden i enhver retning. Burevestnik kan dermed fly i uforutsigbare baner egnet til å omgå luftvern ved å utnytte retningsbestemte blindsoner i systemenes varslings- og avskjæringskapasiteter. Russland har testet Burevestnik siden 2016, blant annet fra Novaja Semlja. Det vil fortsatt ta tid før missilet er ferdig utviklet og kan utplasseres i styrkene.

  4. Avangard er en hypersonisk glidefarkost (HGV) med interkontinental rekkevidde. Avangard flyr gjennom atmosfærens høyere luftlag og kan manøvrere gjennom store deler av flukten. Dette gjør den uforutsigbar og utfordrende å avskjære for missilforsvarssystemer. Avangard er utplassert i missilsiloer i Dombarovskij dypt inne i Russland.

Kina styrker kjernevåpenkapasiteten
 

Kina har fremdeles vesentlig færre kjernefysiske stridshoder enn Russland og USA, men beholdningen har vokst og vil fortsette å vokse raskt. De landbaserte kjernevåpnene er ryggraden i Kinas strategiske avskrekking, men Kina videreutvikler også evnen til å levere kjernevåpen fra sjøen og luften. Utviklingen innebærer at Kina ikke lenger praktiserer minimumsavskrekking.

Kina har bygget og begynt å utstyre 300 nye siloer med interkontinentale ballistiske missiler som bærer kjernefysiske stridshoder. Siloene er sårbare i et innledende kjernevåpenangrep. Samtidig har disse silobaserte kjernevåpnene kort klargjøringstid og er dermed egnet til førsteslagsbruk og til å umiddelbart gjengjelde et kjernevåpenangrep.

Kina utvikler nye strategiske ubåter og bombefly for å styrke evnen til å avfyre kjernevåpen også fra sjøen og luften. Spredningen av kjernevåpenstyrken på flere leveringsplattformer på land, under sjøoverflaten og i luften øker fleksibiliteten og reduserer sårbarheten i Kinas kjernevåpenstyrker.

I tillegg til de langtrekkende, strategiske kjernevåpnene, utvikler Kina avanserte konvensjonelle våpen og kjernevåpen med regional rekkevidde egnet for taktisk bruk. Kina investerer særlig i våpensystemer som er egnet til å trenge gjennom regionale missilforsvarssystemer, herunder manøvrerbare og uforutsigbare hypersoniske glidefarkoster.

 

« TILBAKE

Russland blir stadig mer avhengig av Kina

NESTE »

Konflikter i Midtøsten og Afrika
skjerper terrortrusselen
Fokus som PDF?
Last ned og les den norske versjonen av årets Fokus som PDF her
Fokus for utskrift?
Last ned årets Fokus som høyoppløselig og utskriftsvennlig PDF her