Fokus2025_Globesnitt2

Fokus 2025

Etterretningstjenestens vurdering av aktuelle sikkerhetsutfordringer

Innhold

  1. Etterretningstjenestens rapport «Fokus» er én av tre offentlige trussel- og risikovurderinger som utgis i første kvartal hvert år. De øvrige gis ut av Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

    • ETTERRETNINGSTJENESTEN (E-tjenesten) er Norges utenlandsetterretningstjeneste. Tjenesten er underlagt forsvarssjefen, men arbeidet omfatter både sivile og militære problemstillinger. E-tjenestens hovedoppgaver er å varsle om ytre trusler mot Norge og prioriterte norske interesser, støtte Forsvaret og forsvarsallianser Norge deltar i, og understøtte politiske beslutningsprosesser med informasjon av spesiell interesse for norsk utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitikk. I den årlige trusselvurderingen «Fokus» gir E-tjenesten sin analyse av status og forventet utvikling innenfor tematiske og geografiske områder som tjenesten vurderer som særlig relevant for norsk sikkerhet og nasjonale interesser.
       
    • POLITIETS SIKKERHETSTJENESTE (PST) er Norges nasjonale innenlands etterretnings- og sikkerhetstjeneste, underlagt justis- og beredskapsministeren. PST har som oppgave å forebygge og etterforske alvorlig kriminalitet mot nasjonens sikkerhet. Som ledd i dette skal tjenesten identifisere og vurdere trusler knyttet til etterretning, sabotasje, spredning av masseødeleggelsesvåpen, terror og ekstremisme. Vurderingene skal bidra i utformingen av politikk og støtte politiske beslutningsprosesser. PSTs årlige trusselvurdering er en del av tjenestens åpne samfunnskommunikasjon der det redegjøres for forventet utvikling i trusselbildet.
       
    • NASJONAL SIKKERHETSMYNDIGHET (NSM) er Norges direktorat for forebyggende sikkerhet. Direktoratets hovedoppgave er å bedre Norges evne til å beskytte seg mot spionasje, sabotasje, terror og sammensatte trusler. Gjennom rådgivning, tilsyn, testing, forskning og utvikling bidrar NSM til at virksomheter sikrer sivil og militær informasjon, systemer, objekter og infrastruktur med betydning for nasjonal sikkerhet. NSM er ansvarlig for et nasjonalt varslingssystem (VDI) som skal avdekke og varsle om cyberoperasjoner mot digital infrastruktur. NSM har også et nasjonalt ansvar for å koordinere håndteringen av alvorlige cyberoperasjoner. Risiko, NSMs årlige risikovurdering, skal gi norske virksomheter bedre forutsetninger for å se eget sikkerhetsarbeid i en større sammenheng. Rapporten beskriver sår­barheter trusselaktører forsøker å utnytte og tiltak for å redusere risikoen for at de lykkes.
  2. F25_Nils Andreas Stensønes

    Norge står i en betydelig mer krevende sikkerhetssituasjon. Gjennom det siste året har spenningen mellom Russland og Kina, på den ene siden, og Vesten, på den andre, økt. Spenningen vil fortsette å øke gjennom 2025. Det internasjonale samarbeidsklimaet er vesentlig dårligere og fører til at etablerte konflikter tilspisser seg, våpenkappløpet mellom stormaktene tiltar og terrortrusselen øker.

    President Vladimir Putin vil videreføre krigen i Ukraina gjennom 2025. Krigen går sakte i russisk favør, men koster Russland dyrt. Det er foreløpig ingen tegn til at regimet vakler, selv om landets forutsetninger for å føre krig svekkes. Krigens utfall avhenger likevel mest av Vestens militære støtte til Ukraina.

    En russisk seier i Ukraina vil styrke Kreml i troen på at offensiv militærmakt er virkemidlet for å fremme landets autoritære og ekspansjonistiske politikk. Det vil øke trusselen mot Europa. Stater i Russlands selverklærte interessesfære vil være særlig utsatte. Russland anser Norge som en del av det uvennlige Vesten.

    Kina og Russland samarbeider stadig tettere og Russland er i økende grad avhengig av samarbeidet. Beijing ønsker å videreføre det økonomiske samkvemmet med vestlige land, men forbereder seg på at et økende konfliktnivå kan føre til brudd og konfrontasjon med Vesten.

    Konfliktene i Midtøsten har medført en betydelig maktforskyvning. Svekkelsen av aktørene i den Iran-ledede motstandsaksen og Assad-regimets kollaps i Syria har svekket Irans posisjon. Både Midtøsten og Afrika vil forbli konfliktfylte også i 2025. Konfliktene bidrar til at terrortrusselen mot Europa øker.

    Samlet sett hardner frontene mellom Vesten og autoritære stater som søker å svekke Vestens innflytelse i det internasjonale systemet. Det skader internasjonale institusjoner for samarbeid og stadig flere konflikter blir stående uløst.

    Etterretningstjenestens hovedoppdrag er å varsle om trusler mot Norge og norske interesser. Fokus er Etterretningstjenestens årlige åpne trusselvurdering. Vi legger vekt på å omtale trusselaktørene og beskrive utviklingstrekk vi mener er av sikkerhetsmessig betydning for Norge i året som kommer.

    Viseadmiral Nils Andreas Stensønes
    Sjef Etterretningstjenesten

    Redaksjonen ble avsluttet 24. januar 2025

Russland

Kapittel 1

Pil til høyre
F25K1_Kapittelside

Kina

Kapittel 2

Pil til høyre
F25K2_Kapittelside

Russland blir stadig mer avhengig av Kina

Kapittel 3

Pil til høyre
F25K3_Kapittelside

Tiltakende våpenkappløp

Kapittel 4

Pil til høyre
F25K4_Kapittelside

Konflikter i Midtøsten og Afrika skjerper terrortrusselen

Kapittel 5

Pil til høyre
F25K5_Kapittelside