Verdensrommet er et viktig satsingsområde for Etterretningstjenesten. Satellitter gir unik tilgang til områder hvor annen informasjon er vanskelig å få tak i. Nordområdenes geopolitiske betydning og Norges geografiske særegenheter understreker behovet for et norsk romprogram.
Romvirksomhet i Norge handler primært om tre ting:
-
overvåking av våre store ansvarsområder ved hjelp av satellitter
-
overvåking av selve verdensrommet
-
satellittkommunikasjon i nordområdene
Dette er omfattende og kostbare oppgaver som krever samarbeid på tvers av bransjer og sektorer, offentlig og privat, sivilt og militært.
Tett samarbeid
Norsk Romsenter leder Arctic Surveillance Program (ASP), hvor de samarbeider med Kystverket, Forvarets forskningsinstitutt (FFI) og Forsvaret om helhetlig utvikling av satellittbasert overvåking.
Etterretningstjenesten har ansvar for den militære romvirksomheten, på vegne av Forsvaret og forsvarssjefen. Sjefen for E-tjenesten er både styrkeprodusent og kapabilitetsutviklingsansvarlig, samt operativ sjef for romdomenet. Romvirksomheten foregår i tett samarbeid med andre deler av Forsvaret, og spesielt med dem som har viktige formelle roller:
-
Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) har ansvar for operativ koordinering.
-
FFI har ansvar for romvirksomhetens forskningsprogram.
-
Cyberforsvaret har fagansvar for satellittkommunikasjon.
-
Sjøforsvaret har fagansvar for posisjon, navigasjon og tid (PNT).
Forsvaret samarbeider også tett med kommersielle aktører og myndighetsaktører, samt med andre land. Norge er en attraktiv samarbeidspartner med bred internasjonal kontaktflate, både bilateralt og flernasjonalt.
Overvåking fra rommet
Romkapasiteter er godt egnet til å overvåke den økte aktiviteten i norske farvann knyttet til blant annet olje- og gassutvinning, forurensning og cruisetrafikk, samt økende behov for suverenitetshevdelse, søk og redning.
Siden Norge skjøt opp sin første overvåkningssatellitt i 2010, har vi beveget oss fra å fokusere på forskning og utvikling, til nå å bygge satellitter med stadig mer avansert deteksjons- og identifikasjonsevne.
I løpet av de neste årene er flere satellitter planlagt skutt opp. Dette er hovedsakelig sivil-militære satellitter som er utviklet for å overvåke våre store havområder og bidra til bedre situasjonsforståelse, både for sivile myndigheter og Forsvaret.
I fremtiden skal Norge også kunne skyte opp satellitter for både kommersiell- og militær/myndighetsbruk fra Andøya.