Et skjevt strategisk partnerskap
Russland har utpekt Kina som sin klart viktigste partner, og Kina har i flere sammenhenger understreket betydningen av det strategiske partnerskapet med Russland. Landene har gradvis styrket det politiske, militære og økonomiske samarbeidet.
Begge parter søker å være et alternativ til Vesten og restrukturere den internasjonale verdensordenen, slik at den i større grad ivaretar russiske og kinesiske interesser. En grunnpilar i det bilaterale forholdet er en delt oppfatning av USA som den dimensjonerende trusselen mot kinesiske og russiske ambisjoner.
Økende tillit mellom de to landene frigjør ressurser. Tidligere har et anspent forhold bundet opp betydelig militær kapasitet på begge sider av grensen. For Beijing innebærer partnerskapet at Kina har ryggen fri og kan rette forsvarsmoderniseringen inn mot å møte USA med allierte i Stillehavet. For Russland er den lave spenningen på grensen til Kina viktig for evnen til å utfordre USA og NATO i vestlig retning, og for å kunne konsentrere landstyrkene i Ukraina.
Den høye møteaktiviteten mellom russisk og kinesisk embetsverk vil fortsette, og partene vil fortsette å utvikle forholdet med formelle avtaler. Dette gjør at det bilaterale forholdet blir mindre avhengig av det personlige forholdet mellom Xi og Putin. Kina gir Russland fortløpende diplomatisk ryggdekning i internasjonale fora, og partene samarbeider tett i FNs sikkerhetsråd, særlig i saker som omhandler kritikk av vestlige land. I tillegg søker begge land å forsterke multilaterale organisasjoner som BRICS og SCO, med mål om å bygge reelle alternativer til organisasjoner hvor Vesten har innflytelse. Kina er den sterkeste pådriveren for å ta opp nye land i BRICS, mens utvidelse gir Moskva mulighet til å vise at Russland ikke står alene.
Asymmetrien i partnerskapet fortsetter å øke i Kinas favør. Russlands fullskalainvasjon av Ukraina og påfølgende vestlige sanksjoner har gjort Russland betydelig mer avhengig av Kina enn motsatt. Denne skjevheten er synlig i nær alle deler av det russisk-kinesiske samarbeidet.
Kina er uunnværlig for Russlands evne til å dempe effektene av vestlige sanksjoner og stabilisere den russiske økonomien, og dermed bidra til å stabilisere Putin-regimet. I 2023 oversteg handelsvolumet mellom de to landene for første gang 200 milliarder USD. Veksten ser ut til å holde seg mot 2030, blant annet på grunn av økt industrisamarbeid, forenklede byråkratiske prosedyrer og opprusting av transportinfrastruktur. Russland blir i stadig større grad avhengig av kinesiske forbruksvarer og høyteknologi, men på samme tid har kinesiske investeringer i Russland gått ned, som følge av redusert inntjeningspotensial og vestlige sanksjoner. Asymmetrien i handelssamarbeidet styrkes av russisk omlegging til bruk av kinesisk Renminbi (RMB) i handelsoppgjør og statlige valutareserver. Russlands sårbarhet for amerikanske sanksjoner reduseres, mens avhengigheten av Beijings finanspolitikk øker.