Fortsatt slagkraft i Norges nærområder
Svekket konvensjonell evne har økt betydningen av Russlands strategiske avskrekkingsstyrker. Nordflåtens kapasiteter og nærhet til NATOs kjerneområder gjør den sentral for russisk avskrekking. Med det har betydningen av NATOs nordlige maritime flanke økt.
Mens Nordflåtens landstyrker er svekket med rundt 80 prosent, har sjøstyrkene i liten grad blitt påvirket av krigen mot Ukraina, og fortsetter å motta nye ubåter og kampfartøy. Nordflåten forblir den største militære trusselen mot Norge. Flåtens fartøy kan true NATOs forsyningslinjer og strategiske mål, og ubåtene har evne til å ramme mål i hele Europa og USA. Luftforsvaret på Kolahalvøya er derimot blitt påvirket i noen grad, med redusert tilstedeværelse av taktiske bombefly og strategisk luftvern.
Etter at russiske baser lengre sør ble angrepet av ukrainske styrker, har Russland midlertidig flyttet en stor del av sine strategiske bombefly til Kolahalvøya. Flyene brukes i krigen mot Ukraina, og utplasseringen ventes å fortsette.
Nordflåtens dypvannskapasiteter forblir en alvorlig trussel mot vestlig undervannsinfrastruktur. Det russiske undervanns-rekognoseringsprogrammet (RURP) disponerer avanserte overflatefartøy, ubåter og andre kapasiteter for kartlegging, rekognosering og sabotasje mot sivile kommunikasjonskabler og undervannsinstallasjoner. RURP har betydelig evne til å true norsk og vestlig kritisk undervannsinfrastruktur og energisektor. I tillegg utnytter russiske etterretnings- og sikkerhetstjenester et stort antall sivile fartøy.
Russland vil fortsette å utvikle militær infrastruktur i Arktis, som fly- og militærbaser, radarstasjoner og kystforvarsanlegg. Krigen i Ukraina og en anstrengt økonomi etterlater likevel begrensede ressurser, og arbeidet vil ta lengre tid enn opprinnelig planlagt.
Testing av nye russiske våpensystemer vil også fortsette i nordområdene. Det ventes vedvarende testaktivitet blant annet knyttet til interkontinentale ballistiske missiler, langtrekkende presisjonsvåpen, hypersoniske missiler og antisatellittvåpen.
Våpensystemer konstruert for kjernefysisk framdrift, både missiler og torpedoer, har blitt testet ved Novaja Semlja i 2023, og aktiviteten ventes å fortsette. Testingen innebærer risiko for uhell og lokale radioaktive utslipp.