Arktis som stormaktsarena
Arktis er strategisk viktig både for Russland og Kina. Regionen er av særegen betydning for Russland på grunn av naturressurser og hvordan Russland har utformet sin kjernefysiske avskrekkingsevne. Forsvar av den nordlige bastionen og tilgang til Atlanterhavet vil forbli kritisk i russisk sikkerhetstenkning. Russland søker å være den dominerende aktøren i Arktis. Samtidig ser Moskva på sin stilling i regionen som mer utsatt enn for få år siden.
Alliert militær aktivitet i Arktis og nordområdene har økt, mens russiske myndigheter søker å motvirke politisk isolasjon ved å invitere nye aktører inn på den sivile siden, spesielt BRICS-land. Et mer sammensatt aktørgalleri kommer på toppen av russisk mistro til alliert militær aktivitet. Utviklingen medfører økt risiko for misforståelser, ulykker og eskalering.
Landstyrker fra Kola har blitt prioritert for kamp i Ukraina, og den russiske landmakten på halvøya er vesentlig svekket. Etter Russlands angrep på Ukraina har derimot Nordflåten og Østersjøflåten blitt viktigere for å demonstrere russisk sjømilitær kapasitet i nord, så vel som i Atlanterhavet og Østersjøområdet. For sjøstyrkene betyr det en mer framtredende rolle i Russlands strategiske og konvensjonelle avskrekking og strategiske kommunikasjon mot NATO.
Russlands svekkede konvensjonelle landmilitære evne har økt betydningen av de strategiske styrkene. Av disse besitter Nordflåten, med sine havgående kapasiteter og nærhet til NATOs kjerneområder, en betydelig andel .
Kina utgjør ikke en militær trussel mot Norge, men har interesse av å etablere et politisk, økonomisk og etter hvert militært fotfeste i Arktis. Investering i polare kapasiteter, deriblant isbrytere, har de siste årene gitt Kina muligheten til å operere mer selvstendig i regionen.
Utvikling av Nordøstpassasjen til kommersiell ferdsel vil forkorte seilingstiden til europeiske markeder, redusere avhengigheten av andre ferdselsårer og legge til rette for transport av råvarer. Kinesiske aktører har vist interesse for å utvikle infrastruktur tilknyttet denne ruten også i Norge.
Arktis spiller allerede en viktig rolle i Kinas utnyttelse av verdensrommet, både sivilt og militært. Beijing vil fortsette å søke tilgang til arktisk infrastruktur for å understøtte romaktivitet. Kina har så langt ikke operert militært i regionen, men søker å utvikle evnen til å gjennomføre militære operasjoner på sikt.