En etterretningslegende fyller 100 år
13. mai fyller Trond Johansen 100 år. 50 av disse årene har han brukt i nasjonens tjeneste, men Trond har alltid vært en svært privat mann. I anledning hans store dag fortjener han imidlertid en offentlig hyllest og en stor takk for innsatsen.
Ingen i Etterretningstjenesten har spilt en så sentral rolle over så lang tid som det Trond Johansen har gjort. Som en av tjenestens skarpeste hjerner holder han seg fortsatt oppdatert på nyhetsbildet og har alltid interessante perspektiver med seg inn i våre samtaler. Jeg vil gjerne benytte dagen til å fortelle litt om hva han har bidratt med.
Tungt ansvar i ung alder
Trond ble født i Drammen i 1924. Før han fylte 16 år, marsjerte tyske tropper inn i byen, noe som fikk avgjørende betydning for hans liv. Han ble tidlig aktiv i motstandskampen, i starten ved å distribuere illegale aviser. I 1943 ble han tvangsutskrevet til arbeid på et av den tyske hærs administrasjonskontorer, og fikk der tilgang til dokumenter som han med livet som innsats kopierte og smuglet ut til den norske etterretningsorganisasjonen XU. Særlig hans detaljerte rapporter om utskipningene av tyske tropper fra havnene rundt Oslofjorden fra sommeren 1944 ble høyt verdsatt av de allierte. I en rapport ble han betegnet som «den beste kilde i hele landet». Da det til slutt begynte å brenne under føttene på ham, kom han seg i mars 1945 over til Sverige.
Den første tiden etter krigen var naturlig nok preget av nedbygging og reduksjon av det norske motstandsmaskineriet, samtidig som en selvstendig, nasjonal etterretningstjeneste skulle bygges opp. Etter at Trond kom tilbake fra Sverige, ble han i juni 1945 kalt inn til tjeneste i Etterretningstjenestens avdeling «Adm T.P.». Denne var ledet av senere etterretningssjef Wilhelm Evang, og her ble Johansen en sentral aktør. Avdelingens fulle navn var «Administrasjon tysk personell», og oppgaven var å finne krigsforbrytere og å forhøre tyske offiserer før de ble sendt hjem, eventuelt overført til Storbritannia.
I 1949 var Trond Johansen sjef for sikkerhetslaget ved Tysklandsbrigaden og sentral i opprettelsen av etterretningssamarbeidet med Vest-Tyskland. Dette samarbeidet fortsatte etter at han ble tilsatt som attaché ved den norske ambassaden i Bonn i 1955.
Etter hjemkomsten fra Tyskland i 1959 ble Johansen sjef for liaison-gruppen som hadde ansvar for fordekte operasjoner. I 1977 ble han utnevnt til sjef for Etterretningstjenestens Seksjon D, med ansvar for spesiell innsamling og analyse.
Ledet an i en ny tid
På midten av 1980-tallet kom «glasnost» og «perestrojka», som ikke bare påvirket den sovjetiske militære aktiviteten, men som sakte men sikkert førte til murens fall. Kort tid etter var Sovjetunionen historie. Verdenssituasjonen var dermed en helt annen da Johansen ble Etterretningstjenestens første assisterende direktør i 1992. Perioden frem til han gikk av med pensjon i 1994, ble først og fremst preget av omstilling som følge av den kalde krigens slutt. Han ble sentral i denne prosessen, både hva gjaldt informasjon fra samarbeidende tjenester og i de første møter med myndighetene om hvor omfattende den videre aktivitet og bemanning skulle være i Etterretningstjenesten.
I sin samtid ble det skrevet om Trond Johansen at hans «kjennskap til og forståelse av moderne etterretningstjeneste har ikke sin make i FO/E. […] Hans ’standing’ internasjonalt er usedvanlig høy.» I flere sentrale hendelser i Etterretningstjenestens historie spilte Johansen en svært viktig og aktiv rolle. Hans dyktighet og kunnskap ble raskt anerkjent av den til enhver tid sittende etterretningssjef, og resultatet ble ofte at han fikk og påtok seg ekstra ansvar i vanskelige saker.
Analytiske evner langt utenom det vanlige
Etter fylte 90 år mottok Johansen Forsvarets hederskors, og noe senere ble han den første til å motta Etterretningstjenestens fortjenstmedalje.
Trond Johansen har en analytisk evne langt utenom det vanlige, og har gjennom sin karriere i nasjonens tjeneste vist seg svært faglig sterk og kunnskapsrik. Disse egenskapene mer enn kompenserte for hans manglende formelle utdannelse. Med sin klokhet og vurderingsevne har Trond i over en mannsalder vært en høyt verdsatt samtalepartner i mange viktige kretser. Sine evner har han bevart, og med glimt i øyet og en fantastisk hukommelse er han fortsatt en meget interessant mann å snakke med.
Med sine 100 år er Johansen virkelig Etterretningstjenestens «Grand old man», i tillegg til å være en av få, eller muligens den eneste, gjenlevende fra krigens motstandsrelaterte etterretning.
Gratulerer med dagen, Trond!
Med hilsen, Nils Andreas Stensønes, sjef Etterretningstjenesten